De Tuinshift

De Tuinshift

De nakende bouwshift doet nadenken over hoe wij de nog beschikbare ruimte in België gaan benutten. Daarmee gaat de manier waarop wij tuinieren net zo drastisch veranderen als hoe wij gaan bouwen. Als producent en leverancier van bodemproducten voor de buitenruimte staat Gravelart aan het voorfront van deze “tuinshift”.

Wij sommen 6 van de boeiendste trends voor je op.

Deeltuinieren

We gaan anders wonen en dat brengt met zich mee dat ook de indeling van onze buitenruimte verandert. Meer mensen gaan co-housen of in appartementen wonen in verstedelijkte gebieden. Tuinen zullen daardoor meer gedeeld gaan worden of anders gezegd, we gaan deeltuinieren. Dit is een zeer positieve trend want dit zorgt er rechtstreeks voor dat we onze buren weer beter gaan leren kennen en daarmee het sociaal weefsel versterken.

Urban Farming

Een trend die al een tijdlang opmars maakt is het omtoveren van platte daken tot groene oases. De burger is namelijk gewonnen voor de vele voordelen van een groendak en omdat ze evenzeer houden van korte ketens en lokale producten gaat Urban Farming steeds vaker opduiken in steden. Dit zijn hydroponische tuinen die met een juiste mix van artificieel licht, nutriënten en temperatuur smaakvolle gewassen zullen voortbrengen die niet langer van buitenaf naar de stad moet worden gebracht, maar van binnenuit gaan worden verdeeld.

De opbrengst ligt hoger omdat er per jaar verschillende keren kan geoogst worden en er 3 tot 10 keer meer op eenzelfde oppervlakte kan worden geproduceerd in vergelijking met traditionele landbouw. Er wordt daarnaast ook tot 90 % minder water verbruikt.

Een laatste bijkomend voordeel van Urban Farming is dat men hiervoor vaak intrek neemt in leegstaande fabriekspanden of oude gebouwen waardoor vaak verloederde buurten weer een rol van betekenis krijgen.

Waterdoorlaatbaarheid primeert

Verschillende initiatiefnemers roepen al op tot ontharden waaronder Operatie Steenbreek, Operatie Perforatie en Gravelart zelf. Nu de Vlaamse regering recent mee op de kar is gesprongen met nieuwe regelgeving en maatregelen, zal de waterdoorlaatbaarheid rondom de woning primeren.

Natuurlijk gebonden grind, zoals Stabilizer, en siergrind in combinatie met grindmatten, grastegels en grindgazons zullen een hoge vlucht nemen de komende jaren. Als je weet dat we in België per dag 6 hectaren verharden, dan besef je ook meteen dat deze maatregelen geen dag te vroeg werden genomen.

België is na Malta, het meest verharde land in Europa en daardoor kampen wij ook voortdurend met wateroverlast en te lage grondwaterstanden. Ontharden is de boodschap dus. Het hemelwater moet terug de bodem in kunnen sijpelen.

Waar een wil is, kan een weg weg.

Wilde tuinen

Eindelijk durven wij afscheid nemen van het extreem gecontroleerde tuintje met vakjes en hokjes voor elke bloem of plant. Het type tuin dat erg 'hot' was in de jaren tachtig, maar tegelijkertijd zeer intensief in onderhoud en gekunsteld qua uitzicht, verdwijnt.

Met de wilde tuin gaan we weer meer genieten in de tuin en terug geven aan de natuur wat we er jaren lang van hebben genomen. Wij gaan wandelpaden maaien in het gazon. Hoge grassen kunnen weer en wij krijgen weer meer aandacht voor inheemse planten en vergeten rassen. Een gevallen tak mag al eens blijven liggen. Kruiden gaan wij weer zelf telen nu het besef er is, dat dit weinig energie vraagt en het resultaat vele malen smakelijker is dan die plofplantjes die wij anders halen in de supermarkt.

Pesticiden verdwijnen compleet

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of pesticiden met glyfosaat werd al verboden voor particulieren, maar deze trend zal zich verder zetten totdat ze volledig uit de tuinhuizen zijn verdwenen.

Tuinbeheer krijgt verrassende nieuwe wendingen. Zo gaan we slakken tegenhouden met een laagje schelpjes, gesloten verharding terug open maken zodat deze minder onderhoud nodig heeft. Onkruid als term wordt vervangen door ongewenste beplanting. Daardoor krijgt het in onze geesten ook een iets positievere connotatie. Ongewenst betekent niet per sé dat het verdelgt moet worden.

Bemesten doen wij puur biologisch

Net zoals we chemische bestanddelen gaan weren in bestrijdingsmiddelen gaat de consument nu ook op zoek naar biologische alternatieven. Een golf van bewustmaking die initieel door de voedingsindustrie werd gelanceerd. Voedingswaren met het bio-label zijn niet meer weg te denken.

Biologische meststoffen gaan geleidelijk werken waardoor de kans op overbemesting zo goed als onbestaande is. Daarnaast verbeteren ze de bodemstructuur veel beter dan hun chemische evenbeeld.

En het hoeft tenslotte ook helemaal niet duur te zijn. Koffieprut bijvoorbeeld is een perfect organische meststof met veel stikstof in en waar je zuurminnende plantjes gek op zullen zijn. Een reden te meer om weer meer slow coffee te gaan drinken thuis en het koffiezet apparaat uit de stekker te halen.

;