Friluftsliv - de sleutel tot geluk volgens Zweden

Friluftsliv - de sleutel tot geluk volgens Zweden

Bepaalde woorden zijn volledig eigen aan een taal en kunnen daardoor niet letterlijk vertaald worden. Enkele mooie voorbeelden daarvan zijn:

  • Japan: ‘bakkushan’ – iemand die mooier is van achteren dan van voren.
  • Duitsland: ‘Schadenfreude’ – het genieten van de miserie van een ander.
  • Finland: ‘kalsarikänni’ – thuis zat worden in je ondergoed.
  • Indonesië: ‘mencolek’ – iemand op de schouder tikken om hem/haar de andere kant te doen uitkijken.
  • Portugal: ‘pesamenteiro’ – iemand die alleen maar een begrafenis bijwoont voor de rouwmaaltijd.

Er is ook het Zweedse ‘friluftsliv’.
Onbekend en onbemind in de rest van de wereld maar ingebakken in de levensstijl van de Zweden sinds jaren. Frilufstliv kan omschreven worden als ‘het leven in de buitenlucht’ en het zou wel eens de sleutel tot geluk kunnen zijn.

Kunnen wij aan friluftsliv gaan doen in tijden van Corona?

Moeilijk is het concept alvast niet; de bedoeling is om meer tijd door te brengen buiten want het verbetert je mentale en fysieke welzijn. De voordelen zijn ook duidelijk: meer zuurstof, meer beweging, meer energie.

Belangrijk is dat de weersomstandigheden je niet mogen tegenhouden. Regent het, neem een paraplu mee. Is het koud, kleed je warmer aan. De Zweden laten hun baby’s zelfs in vrieskou buiten een middagdutje doen. Ze slapen er ’s nachts beter en langer door en dan hebben wij het nog niet gehad over de betere weerstand tegen ziekte die ze erdoor opbouwen. Pro-tip vooraleer je zelf je baby op het terras gaat zetten: leg het concept op voorhand even uit aan de buren want niet iedereen is er op de hoogte van.

Nu wij in volle lockdown zitten door de Covid-19 pandemie, lijkt het onbegonnen werk om friluftsliv te gaan integreren in je eigen levensstijl, maar niets is minder waar.

Thuiswerk betekent immers niet dat je je 8 uur moet opsluiten in een kamertje. Doe een jas aan en neem die laptop mee naar buiten. Net geluncht? Maak een korte wandeling of beter nog; lunch buiten. Brood halen bij de bakker? Neem de fiets of ga te voet. Gooi alle ramen van je huis eens even open en haal heerlijk verse lucht naar binnen.
Laat Netflix voor wat het is en haal een frisse neus in je tuin. Verzorg je gazon, zaai bloemen, plant planten, rakel je grindpad, whatever … Friluftsliv zal wonderen voor je welzijnsgevoel doen.

;