Hoe wild is jouw tuin?

Hoe wild is jouw tuin?

De drang naar meer natuurlijkheid in onze tuinen wordt alsmaar groter. Bloemenweides, verwilderingsbollen, graslandjes en prairietuinen brengen ons een stukje dichter bij de natuur. Hoe wild durf jij te gaan?

Een tuin is geen natuurgebied maar je kunt er wel op een slimme manier meer natuur in brengen. Zelfs met kleine ingrepen trek je meer dierenleven aan, help je het milieu en krijg je meer beleving. En neen, je hoeft je niet te beperken tot alleen maar inheemse planten. Het is net de mengeling van verschillende planten, van diverse origine, die die unieke variatie oplevert waar dieren naar op zoek zijn. Hoe meer bloemen, liefst het jaar rond, hoe interessanter het wordt. En na de bloemen komen bessen en zaden, waarmee je de vogels ’s winters flink vooruit helpt.

Streepje meer natuur

Variatie is één, maar ook het uitzicht van onze tuinen wordt wilder, of beter, natuurlijker. Zomaar alles laten groeien, kan makkelijk als je ruimte zat hebt, maar in een gemiddelde Vlaamse tuin van een paar honderd vierkante meter heb je een minimale beheersing nodig. Met een goede structuur, slimme verharding en planten die een ongedwongen sfeer uitstralen oogt je tuin, hoe klein ook, toch natuurlijk. Siergrassen horen er absoluut bij - graspluimen, hoe groot of klein ook, staan symbool voor de natuur. Al kun je net zo goed een stukje gazon lang laten, met wat wilde bloemen in, en de madeliefjes een kans geven – alle beetjes helpen. Stapstenen, grasdallen en waterdoorlatende verharding maken je tuin natuurlijker én houden het regenwater vast – een essentieel element, nu wij wellicht vaker met intensere regenbuien en langere droogtes te maken zullen krijgen.

IJzersterke planten

Want ja, het zijn de wisselende klimaatomstandigheden die uiteindelijk de look van onze tuinen zullen bepalen. Planten die ’s zomers geen extra water nodig hebben en tegelijk natte winters verdragen, daar zal het hem om te doen zijn. Niet toevallig zijn prairieplanten zo’n succes: in de Noord-Amerikaanse prairie overwinnen deze vaste planten en siergrassen de meest barre omstandigheden. Dat klinkt erg uitheems, maar sommige soorten zoals asters en Echinacea groeien al decennialang in onze Europese tuinen. Daar zorgen ze van midden mei tot ver in november voor kleur, beweging en beleving. Prairieplanten groeien per definitie verticaal, en houden elkaar via onderlinge concurrentie in evenwicht, waardoor je er maar weinig onderhoud aan hebt. Onkruid krijgt er amper kans, doordat de planten nauw bij elkaar aansluiten, en je moet zelden een plant splitsen. Als je de bodem van je prairietuin afdekt met lava, zoals bijna altijd gebeurt in openbaar groen, is het onderhoud minimaal. Je hebt prairieplanten voor elk type bodem, of je nu op heel lichte of erg zware grond tuiniert, maar zon is wel een must; een halve dag is het absolute minimum. Zo’n tuin is bijzonder lief voor de natuur: planten als asters, Echinacea, Echinops, Eupatorium, Sedum, Verbena bonariensis, Vernonia en Veronicastrum trekken een pak bijen, hommels en vlinders aan. ’s Winters schuilen en overwinteren egels, padden en insecten tussen het dichte plantendek. Pas in maart begin je dan met opruimen.

Beetje minder net

Maar ook met kleine ingrepen krijg je meer natuur in je tuin. Ruim niet te veel op en laat dode takken, een vermolmde boomstronk en bladeren liggen. Hou de kringloop gesloten: vang regenwater op, composteer en recycleer. Verzamel je snoeihout in een takkenwal. Zorg voor water: met een vijvertje, poel of ton trekt je weer heel andere dieren aan, die op hun beurt het ecologisch evenwicht in je tuin in stand houden. Met één pad in de moestuin heb je veel minder last van slakken. Tot slot: maak het jezelf gemakkelijk, en plant in laagjes. De combinatie van een (kleine) boom, struiken met daaronder vaste planten en bloembollen oogt op en top natuurlijk én vergt weinig onderhoud. Het biedt jou meer vrije tijd om van je nieuwe, dat tikje wildere tuin, te genieten. Want genieten is toch de essentie van een tuin, niet?

Laurence Machiels

Groenjournalist - www.laurencemachiels.be

;