Misapor: funderen én isoleren met glasschuimgranulaat

Misapor: funderen én isoleren met glasschuimgranulaat

In de koude wintermaanden denken we al eens aan hoe we het best warm blijven. Ook tijdens bouwen en verbouwen moeten er keuzes gemaakt worden omtrent de materialen die gebruikt worden. Wat betreft muurisolatie is er keuze uit een overvloed aan producten. Alleen, voor bodemisolatie kon je tot voor kort enkel voor polystyreen opteren. Glasschuimgranulaat bracht hier verandering in. Het Zwitserse bedrijf Misapor ontwikkelde een geavanceerd en ecologisch product dat ineens isoleert én koude bruggen elimineert. Het gebruik van Misapor is bijzonder handig bij passiefbouw en bij restauratie van oudere gebouwen.

In de koude wintermaanden denken we al eens aan hoe we het best warm blijven. Ook tijdens bouwen en verbouwen moeten er keuzes gemaakt worden omtrent de materialen die gebruikt worden. Wat betreft muurisolatie is er keuze uit een overvloed aan producten. Alleen, voor bodemisolatie kon je tot voor kort enkel voor polystyreen opteren.

Glasschuimgranulaat bracht hier verandering in. Het Zwitserse bedrijf Misapor ontwikkelde een geavanceerd en ecologisch product dat ineens isoleert én koude bruggen elimineert. Het gebruik van Misapor is bijzonder handig bij passiefbouw en bij restauratie van oudere gebouwen.

Wat is Misapor?

Misapor glasschuimgranulaat wordt gemaakt uit gerecycleerd glas (98 %) waaraan een minerale activator wordt toegevoegd. Vervolgens gaat het mengsel door een oven waar het wordt verhit tot 950 graden Celsius. Hierdoor expandeert het glas en krijgt het zijn unieke eigenschappen.

Waarom is het beter dan polystyreen?

Behalve het feit dat Misapor thermisch isoleert en koude bruggen elimineert, is het een uitstekende drainerende onderfundering en werkt het anti-cappillair (gaat opstijgend vocht tegen). Tenslotte is Misapor inert, vorst- en vuurbestendig en het rot niet.

In vergelijking met het traditionele polystyreen levert het gebruik van Misapor glasschuimgranulaat een ongezien tijdswinst op van 3 tot 4 dagen op tijdens het bouwproces.

Misapor in wegenbouw, landschapsinrichting of daktuinen.

Wegenbouw

Als lichtgewicht aanvulling en/of fundering in wegenbouw kent Misapor zijn gelijke niet. Het glasschuimgranulaat heeft een soortelijke massa van slechts 150 kg per m³ los gestort en behaalt toch moeiteloos de vereiste druksterkte na verdichting.

Landschapsinrichting en daktuinen

Misapor is door zijn hoekige cellenstructuur zelfblokkerend tot een helling van 45 graden. Dat wil zeggen dat landschapsarchitecten de meest creatieve vormen kunnen aanbrengen op daktuinen en in publieke ruimtes.

Ecologisch?

Heel zeker. Misapor wordt vervaardigd uit glas dat anders niet meer recycleerbaar is om er een afgewerkt glasproduct mee te maken.

De ovens waarin Misapor wordt gebakken verbruiken natuurlijk heel wat energie maar deze wordt volledig opgewekt met waterkracht uit een naburige hydraulische elektriciteitscentrale. Dat alles maakt dat de productie van dit product een uiterst lage CO2 voetafdruk heeft.