Pétanque. Heb jij er de ballen voor?

Pétanque. Heb jij er de ballen voor?

Pétanque of Jeu de Boules, het roept bij ons meteen beelden op van zonovergoten pleinen in de Provence, mannen met witte hoedjes en het ontspannen met vrienden terwijl je nipt van een glaasje Pastis.

Over de oorsprong en spelregels van Pétanque vind je online een overvloed aan informatie. Maar de vorm zoals wij die vandaag kennen, ontstond in 1907 vlakbij Marseille.

Daarmee weet je ook meteen waarom Pétanque steevast wordt gelinkt aan Pastis. Deze zomerse drank, op basis van steranijs en zoethout, vindt namelijk ook zijn oorsprong in Marseille en werd zeer populair na 1914 toen Absint in Frankrijk verboden werd.

Net omdat er zo goed als geen voorzieningen nodig zijn om Pétanque te spelen, kon het opmars maken in Frankrijk, Europa en vervolgens in de rest van de wereld.

Al wat je nodig hebt is een veld en een stel stalen ballen.

Leg je eigen Pétanqueveld aan.

Waarom ook niet? De aanleg is eenvoudig én het geeft een meerwaarde aan je tuin en woning. Het geeft je bovendien een extra reden om vrienden over de vloer te vragen en wat meer te genieten van je buitenruimte.

Een Pétanqueveld bestaat uit 3 lagen: de drainagelaag, de funderingslaag en de toplaag. Voor de drainagelaag voorzie je 20 cm steenslag 0/20. Hierboven plaats je 5 cm Dolomiet 5/15 of Lava 8/16 als funderingslaag. Beide lagen worden gerold, niet getrild.

Het beste oppervlak voor een Pétanqueveld bestaat uit een fijn grind (tussen 0 en 5 mm) zoals bijvoorbeeld Kalksteenslag 0/4 of Dolomiet 0/5. Over het algemeen is een kalkhoudend gesteente ideaal omdat deze na verloop van tijd gaat binden. Zorg voor een toplaag van 3 cm die wordt gerold. Weet dat onregelmatigheden in het oppervlak deel uitmaken van het spel, dus een perfect vlakke afwerking is helemaal niet nodig.

Welke afboording je rondom het veld voorziet, hangt volledig van jouw persoonlijke voorkeur af. Kijk alvast even naar ons aanbod. Plaats enkele Rockchairs naast het Pétanqueveld en geef het een wauw-effect.

Een Pétanqueveld meet 4 op 15 meter indien het wordt gebruikt voor officiële wedstrijden, maar een afmeting van 3 op 12 meter komt ook vaak voor bij privaat gebruik.

Nu je het Pétanqueveld hebt voltooid, rest er je nog enkel jouw vrienden uit te nodigen, de barbecue aan te steken en een fles Pastis te kraken.

Let the good times roll!

;