Gravel-ART verbindt sociale sector met bedrijfswereld

Gravel-ART verbindt sociale sector met bedrijfswereld

Kunstwerken van KunstBaan vzw sieren bedrijfssite van Gravelart

Menig Zedelgemnaar zal het niet ontgaan zijn… het opgefleurde straatbeeld ter hoogte van het bedrijf Gravelart aan de Groenestraat. Negen kleurrijke vogels, opgebouwd met grind van Gravelart, sieren de betonnen muur aan de grens van het bedrijfsterrein. Ze illustreren het motto: ‘Wie durft vliegen raakt verder’. Maar naast een inspirerende quote voor voorbijgangers, breekt deze creatie vooral een lans voor diversiteit.

De vogels zijn namelijk het resultaat van een samenwerking tussen medewerkers van Gravelart, hun kinderen en drie volwassenen met een verstandelijke beperking uit de regio. Als bedrijf, wil Gravelart het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen overstijgen, vandaar dat er wordt gesproken van een BTL-ondernemerschap: ‘Build-to-last’. De 3 P's zijn dan ook belangrijke speerpunten in de organisatie van Gravelart: People, Planet en Profit. De samenwerking tussen Gravelart en Kunstbaan vzw is dan ook een logisch gevolg van Build-to-last ondernemerschap, waarbij de P van People een heel belangrijk onderdeel is.

KunstBaan is een jonge organisatie die samen met volwassenen met een verstandelijke beperking kunst maakt in bedrijven. Door middel van deze kunstprojecten introduceert de vzw haar doelgroep op de reguliere werkvloer, en maakt het van kunst een ideaal aanknopingspunt om interactie tussen het personeel en de deelnemers met een beperking tot stand te brengen. Voor het project bij Gravelart bracht initiatiefneemster Laura Van Wingen drie mensen samen uit twee zorgvoorzieningen voor mensen met een beperking uit de regio: Oranje vzw en OC Cirkant. Carlo, Peter en Patrick werden zo deel van het KunstBaan-team die gedurende zeven dagen, creatief aan de slag ging met allerlei stenen die er op het terrein voor het rapen liggen.

De kunstwerken laten zien waar Gravelart als geëngageerde onderneming voor staat. Gravelart gelooft erin een verschil te maken in de wereld waarin gebouwd wordt voor toekomstige generaties. We hebben namelijk maar één planeet en die moet blijven meegaan.

Deze visie vormde meteen het aanknopingspunt voor het tweede kunstwerk. Het KunstBaan-team creeërde een wereldbol met lavastenen en gouden werelddelen die de onschatbare waarde van de aard(bol) weergeven. ‘Den bol’ werd dan ook passend op een sokkel gepresenteerd in de inspiratietuin die open is voor publiek.

In de burelen, zullen bezoekers van Gravelart een derde kunstwerk aantreffen. Het werk ‘Gravelart in balans’ staat waar het hoort: tussen de medewerkers die er letterlijk hun steentje aan bijdroegen. KunstBaan bracht de stenen in balans en zo laat het werk ons zien dat elke medewerker bijdraagt tot een evenwichtig en stabiel Gravelart.

Gravelart en Kunstbaan vormden de perfecte match, waarbij het Kunstbaan-team de kunst van steen tot een hoger niveau tilde.