Niets klinkt beter dan het geknars van grind onder je voeten.
Op zoek naar het juiste grind?
Het eerste wat je ziet wanneer je bij een huis of bedrijf aankomt is de parking of oprijlaan. Niet verwonderlijk dus dat de aanleg ervan de nodige aandacht verdient. Er is een overvloed aan producten beschikbaar om een tuin en oprit tot een mooie en functionele buitenruimte om te toveren, zoals klinkers, tegels, asfalt, beton of siergrind, liefst in combinatie met natuurlijk groen. Maar een juiste keuze maken in materialen voor je buitenruimte, is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarom leidt Gravelart je graag door het beslissingsproces.
Grind is een van de meest veelzijdige materialen die je kan gebruiken in bij de aanleg van je tuin of oprit. Het komt in evenveel kleuren en variëteiten voor als er steensoorten zijn. Het is een budgetbewust en waterdoorlatend alternatief op de traditionele producten.
De juiste kleur
Je buitenruimte verdient evenveel aandacht als de leefruimtes binnen in je huis. Uiteraard wil je een samenhangend geheel creëren. Kleur speelt hierbij een belangrijke rol. De kleuren van grind kunnen een buitenruimte aanvullen, maar ook contrast brengen met nabijgelegen groen, zodat planten mooier en rijker ogen.
De complementaire kleuren zorgen voor contrast en daarom gebruik je ze best in grote buitenruimtes. Kleuren die dicht tegen elkaar aanleunen, zijn harmonieuze kleuren en die zijn goed te combineren met elkaar. Tenslotte kan je ook nog kiezen voor toon-op-toon kleuren; kleuren uit dezelfde tint maar dan iets lichter of donkerder. Hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe harmonieuzer het geheel wordt.
Ook een mix van meerdere kleuren is mogelijkheid. Combineer twee vlakken met andere steenkleuren om wat contrast in je tuin te introduceren. Wie een designstatement wil maken, kiest kleuren die ver uit elkaar liggen. Wie het liever subtiel houdt, kiest vaak voor complementaire kleuren.
De juiste vorm
Kies je voor gebroken grind of voor ronde keien? Hou er rekening mee dat gebroken grind of split minder gaat verschuiven. Daartegenover staat dat rond grind aangenamer is om over te wandelen.
Kies in elk geval voor grind met afmetingen tussen 4 en 20 mm om het voetcomfort te waarborgen.
De juiste keuze
Hoe maak je de juiste keuze en welke valkuilen moet je vermijden? Wij geven je graag de voor- en nadelen mee van het gebruik van siergrind. Pas daarna, kan je een juiste keuze maken.
Een eentonig interieur is niet mooi. Dat geldt ook voor de tuin. Je hoeft dus niet alles te verharden met tegels of kasseien. Ga voor wat variatie en introduceer wat grind en/of keien. Die kunnen op verschillende plaatsen gebruikt worden zoals de oprit, tuinpaden, rond bloemperken, als spatbescherming voor ramen, … Kortom: siergrind is vrijwel overal bruikbaar.
Belangrijk is, het verschil te kennen tussen de verschillende soorten. Wij maken het onderscheid tussen rond en gebroken grind of keien en split zoals men het in Nederland noemt. Het spreekt voor zich dat rond grind aangenamer is om over te stappen, zeker als je dat blootvoets wil doen. Sommige grindsoorten zijn door de natuur in combinatie met tijd mooi afgerond, maar de meeste worden machinaal rond gemaakt en dat maakt rond grind meestal duurder dan gebroken grind.
Daarnaast is het gebruik van rond grind alleen aan te raden in combinatie met een grindmat. Grindmatten hebben een honingraatstructuur, de sterkste vorm die in de natuur voorkomt en bieden stevigheid zodat het rond grind niet of minimaal gaat verschuiven.
Gebroken grind is dus goedkoper (naar gelang het type) en is zeker aan te raden met of zonder grindmat. Persoonlijk raden wij grindmatten echter altijd aan omwille van de esthetische meerwaarde en het voetcomfort.
De meeste types siergrind bevatten geen stof. Dolomiet bijvoorbeeld dan weer wel omdat er bij dit type grind na verloop van tijd een natuurlijke binding gaat optreden. Dolomiet is de voorloper van het siergrind in België, maar zeker niet de beste keuze voor elke toepassing.
De voor- en nadelen van siergrind
Zoals bij alle materialen, zijn er voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van siergrind. Omdat wij hier spreken van een open verharding, krijgt onkruid de kans om te ontkiemen. Niet dat dit een groot ongemak vormt, maar het vergt wel wat onderhoud. Op bereden of bewandelde plaatsen zal onkruid dan ook minder voorkomen. Siergrind in combinatie met een grindmat zorgt er voor dat onkruid zich niet kan vast zetten. Je haalt veelal het onkruid met wortel gewoon uit het siergrind zonder enige moeite.
Maar, een open verharding is waterdoorlatend. Weet dat België het tweede, meest verharde land in Europa is. Hierdoor hebben wij te kampen met een te lage grondwaterstand en overstromingen bij hevige regenval. Sinds 29 september 2016 vaardigde de Vlaamse overheid een verordening uit voor hemelwaterinfiltratie. Een eerste belangrijke stap in de goede richting.
Gesloten verhardingen vergen iets minder onderhoud, maar laten het hemelwater niet in de ondergrond sijpelen. Een eventuele herstelling van een oprijlaan in siergrind is dan weer stukken gemakkelijker dan het herstellen van gebarsten beton of het vervangen van een gebroken tegel.
Wij beseffen maar al te goed dat onze producten in een natuurlijke omgeving het beste tot hun recht komen. Dat is precies de reden waarom wij dagelijks bezoekers ontvangen in onze inspiratietuin in Zedelgem. Kom langs en laat je door ons inspireren.