Lavastenen worden alsmaar populairder!
Het gebruik van lavastenen in een moderne tuin neemt al een aantal jaar toe en wordt nog steeds populairder. En dat met reden, want de veelzijdigheid van lava is groot.
Veranderend Klimaat
De klimaatveranderingen worden steeds meer voelbaar en de tuinmannen en hobby tuinierders komen voor nieuwe uitdagingen te staan. Hier lees je hoe lavasteen de strijd tegen lange periodes van droogte, extreme neerslag en grote temperatuurschommelingen aangaat.
De veranderingen in het klimaat is iets die de laatste jaren meer in de kijker komt. We merken het allemaal. Het regent minder vaak, maar als het regent, dan staan de hemelsluizen open. Die enorme hoeveelheid aan regenval heeft dan ook een impact op de tuin van je klant, waardoor bodemerosie veel sneller kan optreden.
Bodembedekkers kunnen hier een steentje bijdragen. Het gewicht van de klassiekers zoals schors en houtsnippers is vrij licht, waardoor deze sneller kunnen wegwaaien of meevloeien met de regen. Lavastenen als bodembedekker daarentegen zijn zwaarder, waardoor deze minder onderhevig zijn aan sterke windstoten of regenbuien.
Het voordeel dat lavasteen zwaarder is, zorgt ervoor dat ze minder snel wegwaaien. Lavasteen gaat ook niet verteren zoals de klassieke bodembedekkers. Bovendien fungeert lava ook als een biologische onkruidverdelger door zijn hoge PH-waarde. Voornamelijk tegen Heermoes, of ook wel Kattenstaarten genoemd, werkt het heel goed.
De duurzame troef van lavasteen
Maar lavasteen is niet alleen goed tijdens momenten van zware regenval. Ook tijdens de meer en meer opkomende hittegolven en lange periodes van droogte kan lava een grote meerwaarde bieden aan een tuin. Doordat lavasteen poreus is, gaat deze de warmte absorberen. Dit zorgt ervoor dat je bodem niet gaat oververhitten. Niet alleen je bodem, maar ook de wortels van de planten hebben hier heel veel voordeel aan. De haarwortels blijven intact, waardoor ze water kunnen blijven opnemen. Naast het absorberen van warmte, gaat lavasteen ook water opnemen en die dan geleidelijk aan terug afstaan aan de bodem. Een handige eigenschap wanneer je te maken hebt met zware regenval in korte periodes, gevolgd met soms lange periodes van droogte.
Lavasteen, een ecologische bodemverbeteraar
We weten nu dat lavasteen als bodembedekking kan gebruikt worden in sier- en plantenborders, maar het wordt ook heel vaak gebruikt in substraten en bodemverbeteraars.
Belangrijk is dat er een goed evenwicht is tussen lucht, bodem en water. Welk type grond een tuin heeft, is makkelijk. We hebben namelijk het meest te maken met een zand-, leem of kleigrond. Het toevoegen van de juiste bodemverbeteraar is dus een belangrijke eerste stap!
De bodemverbeteraar heeft dus als rol het verbeteren van het evenwicht van de combinatie van lucht, water en bodem, maar daarbovenop is het ook belangrijk om de structuur van de bodem te veranderen, waardoor planten in gezonde omstandigheden kunnen groeien.
Leemgrond
Leemgrond is in principe een heel vruchtbare grond die altijd vochtig is en die weinig tot geen extra bodemverbeteraars nodig heeft. Extra bemesting doorheen het jaar geven de beplanting al een extra boost.
Zandgrond
Zandgrond daarentegen is een hele luchtige grond, die tegelijk relatief onvruchtbaar is. Maar toch is het niet onwerkbaar. Door extra voeding toe te voegen aan deze grond, maak je zandgrond terug vruchtbaar. Een ideaal product om een zandgrond terug vruchtbaar te maken is onze mengcompost. Deze 100% organische bodemverbeteraar bestaat voornamelijk uit uitgerijpte compost op van basis van champignonmest, groencompost, tuinturf en schorscompost. De zandgrond zal terug het nodige leven krijgen doordat mengcompost veel voedzamer is dan de klassieke groencompost.
Kleigrond
Heb je een project waarbij zware kleigrond je start is? Dan is lavasteen als bodemverbeteraar een hele goede oplossing. Door lavasteen in te werken in je kleigrond ga je de bodem de nodige verluchting geven in de zware grond. De natuurlijke mineralen in lavasteen kunnen dan ook een bijkomende boost geven aan de bodem.
Die luchtigheid creëren is ook de reden waarom lavameel zo vaak vermengd wordt in de toplaag van een bodem. Grassen en planten kunnen sneller groeien door de luchtige en voedzame bodem.
Lava tegen heermoes
Heermoes groeit het liefst op grond met een tekort aan mineralen, maar deze mineralen kan je zelf eenvoudig aanvullen door er lavazand in te mengen in dit type grond en om lavameel bij te strooien. Lava is namelijk een heel goede bodemverbeteraar. De heermoes zal na verloop van tijd verdwijnen en de bodemtekorten worden ineens ook aangevuld.
Lavasteen in substraten
Als je al de voordelen van lava op een rijtje zet, is het dan ook niet verwonderlijk dat lavasteen een niet te missen onderdeel is in onze substraten. Wij gebruiken enkel ecologische materialen en het resultaat is substraten die werken, betaalbaar en begrijpbaar zijn.
Substraten worden ingezet om bomen te planten, grasparkings of stadsparken aan te leggen en om groendaken aan te leggen. Doordat lava lucht en water ophoudt, is dit dan ook een ideale toevoeging aan onze substraten.
De filterende eigenschap van lavasteen
Lavasteen wordt ook gebruikt in de filterzone van een vijver. De stijgende populariteit van vijvers bij particulieren zorgen er dan ook voor dat we lava op deze manier meer gebruiken. Wanneer je met een filterzone werkt, dan heb je ook lava nodig.
De grootte van je filterzone hangt af van welk systeem je gaat installeren. De lavazone zal 20 à 25% van het totale wateroppervlak innemen als filterende plantenzone.
Door gebruik te maken van 2 types lava in grootte, gaan we van de moeraszone een optimale, filterende plantenzone maken. De porositeit van lava 16/32 gaat het water reinigen op biologische wijze, terwijl de lavasteen 8/16 gebruikt wordt als toplaag. Deze afwerking heeft niet alleen een esthetische waarde, maar het is ook ideaal om de waterplanten in te plaatsen. De vele mineralen zorgen terug voor een goede groei van de planten en die planten zullen op hun beurt de filterzone met lavastenen reinigen.
Lavasteen in jouw projecten
Lavasteen is een enorm veelzijdig product, die komt in verschillende formaten, voor veel verschillende toepassingen. Lavasteen is een natuurproduct en kan daardoor soms afwijken van kleur. Lava is doorgaans een mix van rood, bruin en zwarte kleuren.
Niet enkel kan je lava gebruiken als bodemverbeteraar, bodembedekker, in substraten of voor een filterzone, lavazand wordt vaak ook gebruikt als onderbouwlava voor sportvelden en kunstgrasvelden
Voor elke toepassing is Gravelart de partner bij uitstek. Wij zorgen dan ook voor een constante instroom van lava op onze beide depots, in Zedelgem en Wevelgem.