Gravelart werkt mee aan Project Z!

Zedelgem verwelkomt het nec plus ultra van het samenleven met zijn 33 appartement-parels met élk een fantastisch zicht, letterlijk doorkliefd met majestueus groen, en last but not least, verwarmd en gekoeld zonder beslag te leggen op toekomstige generaties.

Wat is project Z?

Project Z is het eerste gebouw in Vlaanderen waar werkelijk alles klopt.

Een ruim appartement waar de verhoudingen en de organisatie zorgen voor innerlijke rust. Met oog voor zicht. De grote zuidgerichte terrassen kijken uit op beschermd groen, een bufferbekken dat het jaar rond een lust is voor ornithologen en wandelaars. De binnenafwerking heeft een hoge, en dus duurzame standaard, en de parkeergarage is een open ruimte met, jawel, daglicht. Natuurlijke speelelementen met boomstammen, een petanque-baan, een ligweide en mogelijkheden voor ‘eigen kweek’; ook het gemeenschappelijke ‘groen’ steekt er bovenuit. Omringd door notelaars en fruitbomen, door frambozen, aal- en stekelbessen, door inheems groen en bij- en vlindervriendelijke planten leef je je uit, of kom je tot rust. Een tuin waarin niets moet, en alles kan. Waarin weer gezoemd en gefladderd wordt, maar waar het gras voor jou gemaaid wordt, het ongewenste kruid voor jou gewied.

In Z krijgen bomen een nieuwe ‘thuis’, maar vooral ook een prominente rol: ze zorgen voor visuele rust en voor natuurlijke luchtcirculatie, de meest doeltreffende verkoeling. En Gravelart werd gekozen als een van de leveranciers van waterdoorlaatbare verharding.

Ec(c)olgie en duurzaamheid: een match made in heaven

Wanneer we denken aan ecologische en groene buitenruimtes, dan zijn bloemenvelden, insectenhuisjes en weelderige begroeiing zaken die onmiddellijk naar boven komen. Maar PROJECT Z gaat nog verder – naast alle pracht en praal die de natuur ons te bieden heeft, worden ook duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel gedragen. Deze twee aspecten worden naadloos gecombineerd met een klimaatvriendelijke visie, namelijk door te kiezen voor ecologische oplossingen op het vlak van waterdoorlaatbaarheid en door een partnership aan te gaan met Gravelart en ECCO Products.

Door te ontharden wordt extra ruimte gecreëerd voor groen, voor water en bijgevolg ook voor een grotere biodiversiteit, wat perfect past binnen het groene plaatje van PROJECT Z. Een optimaal klimaat creëren dat zowel Moeder Natuur als de mens ten goede komt, bekleedt dan ook een prominente plaats binnen dit project en binnen de visie van Gravelart en ECCO.

Grindstabilisatie, de sleutel tot een waterdoorlaatbare omgeving

Door grind en grindmatten aan te leggen, wordt een onmiddellijk ecologisch effect gecreëerd: het regenwater kan direct infiltreren in de ondergrond, zelfs bij hevige regenval.  Door ECCOgravel in combinatie met siergrind te gebruiken heb je het beste van twee werelden: je bekomt een functionele en stabiele grindverharding die strak en modern oogt, maar toch flexibel en perfect waterdoorlatend is.

Wie kiest voor PROJECT Z, kiest voor kwaliteit en de ECCOgravel grindplaten spelen hier perfect op in.

ECCOdal en Substraten, a touch of green

De appartementen en leefruimtes van PROJECT Z bevinden zich in een oase van groen, natuur en planten. Om een ecologische en groene toets toe te voegen aan een waterdoorlatende en beloop- en berijdbare verharding, zullen naast grindmatten ook grasdallen en de nodige substraten gebruikt worden. De grasdallen dragen dus bij aan het verlagen van onze ecologische voetafdruk, alsook tegen de verschraling van de natuurlijke biotoop. Bij woningen in landelijke gebieden, zoals bij dit project te midden van de velden in Zedelgem, harmonieert een groene oprit met grasdallen perfect met de natuurlijke omgeving.

Grindroosters en grasdallen zijn dus de sleutel tot milieuvriendelijke en duurzame tuinen en buitenruimtes die de natuurlijke waterkringloop ondersteunen en de afvloeiing van regenwater verminderen. De natuur heeft water nodig en ook wij als mens hebben water nodig om te overleven. Waterdoorlaatbare producten creëren die beantwoorden aan zowel de menselijke behoeften, als aan die van het milieu zijn het ultieme doel.

Gravelart & ECCOproducts dragen dan ook graag hun steentje bij aan projecten zoals PROJECT Z die focussen op een groenere en duurzamere toekomst, waarin het evenwicht tussen mens en natuur bewaard blijft en dat allemaal binnen onze moderne landschappen.